Turkse koffie zetten

  • Daniel

    Hallo

    ik wil eens turkse koffie zetten.

    Doorgaan gooi ik allerlei soorten koffie in mijn espresso apparaat

    (itailaans, mexicaans, turks etc. etc. etc.)

    maar ik wil een ibriq gaan proberen om turkse koffie te zetten.

    Kan ik ipv een ibriq te gebruiken ook een klein steelpannetje nemen?

    Of mijn capuchino opschuim pannetje (van metaal waar ik de melk in stoom)?

    Hoe kom ik aan een ibriq?

    Alvast hartelijk dank.

    Daniel

  • Wim

    Ik heb mijn ibriq bij de Turkse winkel bij mij op de hoek gekocht voor een paar euro. Er zal vast bij jou in de buurt ook wel een Turkse winkel te vinden zijn. Het belangrijkste aspect bij de Turkse manier van koffie zetten is dat de koffiemaling samen met vers koud water heel langzaam al roerend aan de kook wordt gebracht. Ik ben zelf nog aan het experimenteren en denk, dat de koffie niet geheel aan de kook gebracht dient te worden, maar net voordat het echt gaat koken van het vuur genomen moet worden. Van mensen uit Turkije heb ik geleerd, dat je het schuim (je kunt het geheel tot twee maal toe aan het schuimen krijgen) over de kopjes dient te verdelen. Zelf vind ik dat niet lekker, omdat in dat schuim juist de koffiedrap nog zit. Mijn advies, ga eens lekker experimenteren met verschillende soorten koffiemengsels en wijze van koffie koken.

  • Daniel

    Ik heb een ibriq.

    De winkeleigenaar (turkse toko in Oldenzaal).

    zei me het volgende (gebrekkig hollands).

    eerst vers water en suiker in de ibriq (afmeten met een kopje).

    Vervolgens aan de kook brengen

    roeren

    koffie er bij (2 schepjes op 1 kopje).

    roerend aan de kook brengen.

    en…. proost.

  • Kor Hoen

    en dan 3 keer op laten komen , van het vuur halen en dan een paar druppels koud water aan toevoegen !1